Skip to content
Malin Dahlström03 nov 20213 min read

Vad gör en förändringsledare? Häng med i Malins vardag!

Söndag: Efter en helg med en tur till Artipelag, pizzahäng med vänner och dags-att-styra-upp-kaoset-i-förrådet är jag nu redo för en fullspäckad arbetsvecka!

Så vad jobbar jag med då? Jo, jag hjälper företag med förändringsledning i deras utvecklingsprojekt. En förändring behöver ägas och drivas av verksamhetens ledare, och här kan jag stötta med struktur, framdrift och facilitering. Det innebär nära samarbete med kunden där vi tillsammans tar fram förändringsstrategin och successivt involverar, bygger kompetens, ägarskap och motivation bland samtliga berörda medarbetare.

Men okej, vad gör då en förändringsledare rent praktiskt? En inblick i min vardag gör det förhoppningsvis lite tydligare - häng med mig i ett projekt med uppgift att forma framtidens matvaruhandel!

Måndag: Hos min kund är vi ett team som består av både superduktiga experter från kunden och konsulter från Centigo. Kunden är mitt i en stor transformation som kommer beröra många delar av verksamheten. På dagens statusmöte säkerställer vi att alla är förberedda inför en kommande informationssprint till samtliga chefer. Många av cheferna har tidigare deltagit i workshops för att detaljera olika lösningar för framtiden, och nu är det dags för projektet att dela med sig av alla nya insikter om den kommande förändringen. Syftet är att skapa samsyn och att alla chefer ska känna sig trygga att föra vidare informationen till sina medarbetare. Projektmedlemmar ska tillsammans med involverade ledare presentera vad vi har åstadkommit hittills och beskriva planen framåt, följt av gruppdiskussioner och frågestund.

Tisdag: Under dagen träffar jag bland annat kundens kommunikationsansvarige för att diskutera kanalstrategi och mer konkret förbereda information om projektet till samtliga medarbetare. Vi spånar kring hur vi kan använda oss av videos, bilder och korta budskap för att göra informationen lättillgänglig och snabbt förståelig. Hela tiden behöver vi ha med oss hur vi på bästa sätt förmedlar vad förändringen kommer innebära för medarbetare och för verksamheten i stort och inte minst vad effekterna väntas bli på sikt.

Onsdag: Hela projektet är idag på studiebesök hos ett företag som tidigare gjort en liknande förändringsresa. Det är en av de saker jag gillar mest som konsult – möjligheten att se så många olika företag, arbetsplatser och träffa inspirerande människor! Efter besöket har vi en gemensam projektlunch för att diskutera och reflektera kring vad vi har sett och vad vi tar med oss för lärdomar och idéer.

Torsdag: En intensiv dag med massor av olika möten! Först ut är en workshop för att detaljera utbildningsstrategin och nyttjande av digitala verktyg, följt av en avstämning med HR-chefer, ett arbetsmöte för att förstå hur vi kan involvera cheferna i att testa nya IT-miljön, och till sist en träff med en eventbyrå för att prata om vad det egentligen skulle kosta att ta deras hjälp om vi ska anordna en aktivitet för 1000 personer.

Fredag: Yes! Informationsträffen med cheferna blev lyckad, fylld av energi och bra diskussioner. Nu stegar jag mot vårt superhärliga nya kontor för att hänga med några av mina kollegor på Centigo som varit hos sina kunder under veckan. På kontoret har vi ett första planeringsmöte inför Centigos julfest! Ett taggat gäng snackar meny och julgranar tills det är dags att gå ner till Business Wellness Groups eget café för en bubblig AW.

Konsultlivet innebär det bästa av två världar. En roll som förändringsledare hos inspirerande kunder och parallellt med det få vara en del i att utveckla Centigo som bolag tillsammans med bästa kollegorna. Och ska jag summera den här veckan så är den egentligen ganska talande för hur vi generellt försöker jobba. Vi lägger stort fokus på att planera och fundera igenom hur de som ska vara med och genomdriva och leva i en förändring ska involveras på bästa och mest hållbara sätt. Det är viktigt att förändringen hanteras som en naturlig del i kundens konstanta utveckling och genomförs i linje med deras ton och takt. Men det är också viktigt att hela tiden ta in lärdomar från andras erfarenheter och expertis. Att vara öppen för att utvecklas är en styrka i förändringsledarrollen!

avatar

Malin Dahlström

Managementkonsult inom förändringsledning

RELATERADE ARTIKLAR