Skip to content
Sevag Yacoub28 aug 20222 min read

3 tips för hur du som nyutexaminerad kan axla rollen som managementkonsult

Som managementkonsult har man en rådgivande roll i förhållande till sina kunder, man ansvarar även för att leverera i linje med kundförväntningar och för att långsiktigt utveckla kundens affärer. Som nyexaminerad är det vanligt att känna sig nervös inför sitt första uppdrag och det brukar även finnas en hel del frågetecken som väntar på svar. Sevag Yacoub går första året på Centigos Konsultprogram och i det här blogginlägget delar han med sig av sina 3 bästa tips på hur du som nyexaminerad kan axla rollen som managementkonsult.

Våga tala om att du är ny på jobbet!

När jag skulle ta mitt första projektmöte med en kund var jag såklart lite nervös och fundersam kring om jag som nyexaminerad verkligen kunde skapa värde för kunden redan från dag ett. Vid en diskussion med en kollega inför mötet fick jag ett supertips. Jag skulle öppna min presentation om mig själv med att säga: “Jag är helt ny i arbetslivet och jag kommer ställa många frågor. Varför? För att jag vill att projektet ska lyckas!”. På så sätt kan du skapa ett läge där personer inom projektet tänker på att förklara saker tydligt, vilket i sin tur kan göra att uppförsbacken känns lite mindre brant. Genom att även ställa många frågor kan du sakta men säkert bilda dig en uppfattning om hur din roll hos kunden kommer se ut och vilka förväntningar kunden har på dig.

Var lyhörd och visa intresse

Avsaknaden av erfarenhet gör att man kan känna sig osäker. Det viktiga är att man inser att det är okej att känna så, för faktum är att de allra flesta nyexaminerade saknar erfarenhet. Så hur kompenserar man upp en avsaknad erfarenhet? Det första man bör göra är att vara lyhörd, ställa frågor och visa intresse. Att samla in information som erfarna människor ger ifrån sig kan man se som ett lätt sätt att få snabb och effektiv erfarenhet om man jämför med inläsning via dokument. Sen gäller det såklart att våga ”get your hands dirty” och jobba kontinuerligt inom sitt projekt och genom både bra och mindre bra stunder, utveckla sina konsultegenskaper och bredda sina erfarenheter.

Använd ditt nätverk

Ett sista tips är att utnyttja det nätverk du har, både externt och internt. Du kan till exempel ställa dig några av dessa frågor:

• Har jag någon kollega som gjort något liknande förut?
• Finns det någon mall jag kan utgå ifrån?
• Har kunden ett etablerat ”best practice” som jag kan använda?

Som managementkonsult säljer du din kunskap, så det gäller att inse värdet i både ditt interna och externa strukturkapital - alltså all den samlade kunskapen som finns hos medarbetare och i dokument från tidigare projekt. Med hjälp av strukturkapitalet kan du som precis börjat jobba som managementkonsult efter din examen få ett försprång i din resa.

Avslutningsvis gäller det att inse att Rom inte byggdes på en dag, utan på väldigt många år. Liknelsen går även att applicera på en karriär som managementkonsult. Det viktiga är att man använder sig av redskapen som finns på bordet, vågar ta stöd av sitt nätverk samt värnar om sitt engagemang och sitt intresse för uppdragen.

Med dessa tips hoppas jag att du kan finna inspiration till att vända uppförsbacken till en nedförsbacke och se dig själv i framtiden utvecklas till att bli en framgångsrik managementkonsult.

avatar

Sevag Yacoub

RELATERADE ARTIKLAR