8 initiativ du trodde skulle ge mer innovation

Många företag har förstått att innovation är viktigt, att de själva inte är så bra på det (kanske via artikeln Checklista för hur du dödar innovation) och börjat agera för att skapa större innovationskraft! Toppen! Riktigt bra! Tyvärr möter många på problemet att ”ingenting händer”. 

Det föds inga nya revolutionerande idéer och koncept. Eller kanske föds det bra idéer men de rinner ut i sanden. Det blir aldrig någon kommersiell succé och allt återgår till business as usual.

Utan helhetstänk leder enstaka innovationsinitiativ sällan till revolutionerande affärer. Nedan är några exempel på sådana aktiviteter. (Med dessa exempel vill jag inte vara hånfull utan snarare uppmana till att ta ett större och mer seriöst – men ändå lekfullt – grepp om innovation.)

Punktinsatser som inte kommer att leda till mer innovation

1. Åka på studieresa till Silicon Valley (…), Tel Aviv eller annan startup-tät stad: Att besöka startups, innovationshubbar och investerare är helt klart inspirerande. Vi på Centigo gör också det med jämna mellanrum. Det skapar en rejäl dos av inspiration, men ofta är inspirationen förgänglig. Riktig innovation kommer inte födas av att man sitter några timmar och lyssnar till hur en startup har lyckats. Man måste göra något själv.

Tips från Thomas A. Edison (som uppfann något var 15e dag i sitt vuxna liv)

“Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent of perspiration (svett)“

2. Lägga till ”Innovation” eller ”kreativitet” till företagets värdeord: Detta är ett till synes enkelt och kostnadseffektivt knep men som hjälper föga för innovationsförmågan. Tyvärr brukar det inte hjälpa ens om man gör tavlor av dem och hänger på väggen.

3. Köra Dragons den… eller ett hackathon: Hos en av mina tidigare arbetsgivare anordnade man ett internt Dragons den för att vaska fram de bästa idéerna hos medarbetarna. Otroligt roligt initiativ. Äntligen fick jag utlopp för mina idéer! Jag kom till final med 4 av de 5 idéerna jag skickat in. Jag får beröm för min kreativitet. ”Kul med unga som kommer in med nya idéer”. Jag tänker efter lite och inser att alla idéerna har jag kommit på det första halvåret som anställd. Ingen idé de senaste 1,5 åren… Och varför har jag inte fått gehör tidigare? Någonting är fel. Har ni kört er variant av Dragons den? Hur gick det med initiativen? Detta kan vara ett bra sätt att skapa engagemang men ofta når idéerna aldrig mål. De gjorde de heller inte hos min tidigare arbetsgivare. En idé i sig själv är inte värdefull utan genomförandekraft.

Tips: Start with the end in mind. Det krävs champions (någon som driver idén), en process, budget, kompetens och rätt styrmedel för att ta en idé hela vägen.

4. ”Fail fast”, ”lean startup”, ”disruption”: Inte heller rätt ord och jargon sätter fart på innovationen.

Tips: Om du ändå vill lära dig lite fler buzzwords så spana in denna länk.

5. Satsar stenhårt… på EN idé: Vi har en jäkligt bra idé. Nu kör vi! Att lägga alla ägg i en korg, eller att lägga ett ägg i en korg är inte helt ovanligt. En gyllene regel för investerare är diversifiering. Att inte satsa alla sina pengar på ett företag. Venture capital-bolag som investerar i startups går till extremen och kan investera i flera hundra bolag. Logiken är enkel. Nya startups innebär hög risk. De flesta kommer att misslyckas. Sannolikheten är låg att ett utvalt bolag kommer att bli nästa Facebook. Samma sak gäller för era idéer. Ofta gör företag misstaget att satsa allt på ett kort, investera stora summor och därmed och investera sitt ego i en idé. Detta är dåligt ur två synvinklar. Man missar många andra möjligheter och man plöjer ner pengar i en idé som kanske borde stoppats för länge sedan.

Tips: Se till att balansera er innovationsportfölj med många idéer för olika tidshorisonter.

6. Ha stenkoll på innovation… hos andra: Ja, Boston Dynamics har tillverkat en robot som kan göra bakåtvolter… men vad gör ni med den informationen? Det är såklart bra med omvärldsbevakning och viktigt att hålla koll på innovation som kommer från konkurrenter och andra branscher. Men vad gör ni av informationen?

7. Ni har anställt en Chief Innovation Officer: Men inte gett hen de rätta förutsättningarna. Inget mandat. Ingen budget. Innovation är tyvärr inte en person. Eller en avdelning. Ge personen rätt förutsättningar att lyckas annars annars är detta pengar i sjön.

8. Pingisbord och bollhav: Enkelt, det enda man behöver göra för att bli innovativ är att skaffa bra förmåner och där ingår såklart ett pingisbord och ett bollhav. Här är lite inspiration till ert nästa kontor.

Om inte detta fungerar, hur ska man då göra? 

Alla steg mot en mer innovativ organisation är såklart bra (oftast). Dock bör man tänka till innan man lägger tid, energi och resurser på initiativ som riskerar att rinna ut i sanden. I värsta fall slutar det med medarbetare som är ännu mer omotiverade att driva idéer. Fokusera på att skapa rätt kultur. Skapa tillit, rätt ledarskap, incitament, styrmedel osv. Detta tar tid men vill man skapa innovationsförmåga, måste man lägga ner hårt arbete.

I min nästa artikel dyker jag ner i vilka mekanismer, byggstenar och element ett företag kan använda för att skapa ett mer innovativt bolag, och öka sannolikheten att vara relevanta även om 10 år

Vi på Centigo hjälper våra kunder att bygga upp strukturer för innovation: strategier, arbetssätt och styrning. Tillsammans säkerställer detta att innovation byggs in som en kärnförmåga i företaget.

Läs mer om innovation

  1. Varför vissa företag växer 10x snabbare än ditt
  2. Accelerera innovationen med vår Startup-as-a-service-tjänst
  3. 8 tips för att skapa innovationskraft