Är du redo att leda framtidens företag?

Jag läste en riktigt intressant studie som visar att många av dagens chefer inte är rustade för leda sina organisationer i framtiden.

Tech påverkar bolag, branscher och samhället i rasande takt - det verkar alla vara med på. De flesta bolagen investerar tungt i innovation för att kunna stå emot kända och okända disruptörer.

Det skrämmande är dock att många ledningsgrupper inte verkar anse att de har rätt skills för att leda i en digital värld.
I en jättestudie med mer än 4 000 ledare från 120 länder* så tror 82% att ledningsgruppen måste vara tech-savvy, men mindre än 10% tycker att deras ledningsgrupp verkligen besitter såna skills.

Gamla skills

När jag jobbar med innovationsavdelningar som försöker bygga nya affärsmodeller i traditionella bolag så ser jag mycket frustration som beror på strukturella hinder. Det gamla sättet att leda och driva företag fungerar inte i en snabbrörlig digital värld. Vi måste få bort:
- top-down hierarkier
- rigida policys
- icke-transparens
- micro-management etc

Därför hoppas jag att allt fler ledare börjar släppa fram den nya tidens ledare/förmågor samtidigt som de transformerar sig själva. Bara för att en chef/ledare växt upp i den gamla skolan innebär det inte att loppet är kört. #allahundarkansitta

Det som behövs i framtidens snabbrörliga företag är ett demokratiserat ledarskap, där beslut och mandat inte bara ges till några få på toppen…utan till alla dem som är villiga att ta ansvar och leda. Bara genom ett kollektivt ledarskap kan företag operera men den snabbhet som krävs.

Nya skills

image7-1Formella ledare behöver inte beordra längre, de ska inspirera och fokusera på att kommunicera visionen på ett trovärdigt sätt. Ledarskapet i framtiden behöver vara:
- Syftesdrivet (strategiskt)
- Datadrivet (operationellt)
- Inkluderande och samarbetande
- Trovärdigt och empatiskt

Eviga skills

Det finns även en del beteenden som alltid funnits med bland bra ledare och som också kommer vara viktigt i framtiden:
- Tydlig vision
- Resultat- och kundorienterad
- Integritet och etisk
- Risktagande
- Förändringsbenägen

Du är rustad för att leda i framtiden! Eller?

Du kan redan nu testa dig själv och se hur dina skills och beteenden matchar framtidens ledarskap. Gör självutvärderingen här: https://sloanreview.mit.edu/interactive-a-page-from-the-new-leadership-playbook

*Läs hela studien här:

https://sloanreview.mit.edu/projects/the-new-leadership-playbook-for-the-digital-age/

 

Kontakta gärna Johan på johan.wallquist@centigo.se eller connecta på LinkedIn.

Om författaren:

067A2804d - Copy

Johan driver digitala initiativ där han uppgraderar affärs- och leveransmodeller som konsult på Centigo. Han har jobbat med bl.a. Volvo, H&M, Ericsson, Miljöpartiet, Sandvik, Match.com, Accenture samt coola startups som Splyt.com och svenska Glue Home. Läs fler inlägg och connecta på LinkedIn eller maila till johan.wallquist@centigo.se.