Skip to content
Carl Ericson14 feb 20232 min read

Betalningsmarknaden - Globala möjligheter & lokala utmaningar

Betalningsbranschen har förändrats kraftigt i Sverige och resten av världen det senaste decenniet, inte minst genom Covid-19 och en alltmer ökad digitalisering av produkter och tjänster. Dessa händelser och trender har lett till förändringar som vi alla kan se i vår vardag, tex att kontanter byts ut mot betalningar med mobilen och smartklockor.

Betalningstrender

En av de mest intressanta trenderna framöver är den ökade globaliseringen som branschen står inför. En mer mobil befolkning sätter nu högre krav på att betalningar ska kunna genomföras med samma smidighet, säkerhet och tillgänglighet världen över. Konsumenter ställer allt högre krav på att utländska betalningar ska kunna göras lika enkelt som inhemska transaktioner vilket både skapar möjligheter och utmaningar för företag inom betalningsbranschen.

I den nordiska marknaden ser vi idag tydliga tecken på att en ökad globalisering börjar ta form. Exempelvis att de nordiska betalnings apparna Vipps i Norge och MobilePay i Danmark slås samman och skapar en gemensam lösning. Denna sammanslagning öppnar upp för konkurrens på global nivå och det nya bolaget beräknas ha cirka 11 miljoner kunder och mer än 700 miljoner transaktioner årligen. Detta skapar spännande möjligheter för nordiska konsumenter, exempelvis att den danska och norska betalmarknaden blir mer sammansvetsad. Norska och danska privatpersoner kommer med enkelhet att kunna föra över pengar till varandra och företag uppkopplade till tjänsten. För bolag som vill ta liknande strategiska beslut och växa globalt är det dock viktigt att inte glömma de lokala preferenserna också. Precis som i vilken annan bransch som helst, skiljer sig betalningspreferenser mellan länder och kulturer. Till exempel var flera länder i Asien väldigt tidiga ute med digitala plånböcker redan år 2019 medan i Sverige började det ta fart under 2022. Ett annat exempel som tyder på vikten av globalisering är att Riksbanken under de senaste åren deltagit i ett program för att förbättra marknaden för utlandsbetalningar, detta då de tror att det kommer att bidra till en fortsatt ekonomisk tillväxt.

Utmaningar och möjligheter

Effekterna av en global betalningsbransch är många, framför allt kommer konsumenter att få allt fler betalningstjänster och smarta mobila applikationer att välja mellan när det kommer till betalningar både till privatpersoner och företag. För att kunna garantera säkerhet och stabilitet i ett globalt växande betalningssystem förväntas därför behovet av regleringar och internationella standarder att öka framöver. En annan effekt av globaliseringen är en större marknad för betalningsbolagen, något som skapar både möjligheter och utmaningar för våra svenska entreprenörer inom fintech. Avslutningsvis är det en spännande utveckling vi står inför både som konsument och företag med tanke på de många nya möjligheterna som globaliseringen medför.

Centigo - en partner inom betalningsmarknaden

Centigo är den självklara samarbetspartnern för de som vill vara proaktiva och gå snabbt fram. Idag stöttar vi både traditionella aktörer och modiga uppstickare. Våra konsulter med stor erfarenhet inom finansiella tjänster brinner för att inspirera och skapa framtidens vinnare. Vill du veta mer? Vi diskuterar gärna ditt företags situation närmare och de utmaningar ni står inför.

Läs mer om vår syn på bank, finans och försäkring här!

avatar

Carl Ericson

Managementkonsult

RELATERADE ARTIKLAR