Erik Wottrich

Management Consultant, Responsible for Centigo’s Sustainability Hub

Blir 2019 året för hållbarhet?

2019-feb-04 07:10:00

Med IPCC:s 1,5 graders rapport i bagaget från 2018, upprop kring behovet av hållbara transformativa förändringar i näringslivet som kommer få större påverkan än den industriella revolutionen, och Greta Thunbergs skolstrejkande ungdomar som har spritt sig från Sverige hela vägen till Australien – kan man undra: blir 2019 året för hållbarhet?

 

Är tiden mogen för hållbara företag?

Vänta, är det fortfarande en fråga? Att tiden är mogen för hållbara företag är det få som fortfarande ifrågasätter idag. Vi ser det i allt från en explosionsartad efterfrågan på elbilar, nya klimat-positiva hamburgare, våra största tech-företag som lovar att använda 100% förnyelsebar energi, och investerare som säljer av innehav som bedöms vara ohållbara. Trots detta är många företag fortfarande osäkra på hur de ska förhålla sig till den pågående globala megatrenden hållbarhet. Företagens ambivalens riskera att bli mycket kostsam, både för dem själva och för samhället.

 

Men vad vill egentligen konsumenterna?

I den senaste rapporten om konsumenttrender från Euromonitor står det klart att konsumenter är beredda att betala mer för hållbara produkter från hållbara företag. Detta ställningstagande från konsumenter för mer hållbara produkter leder i allt större utsträckning till att företag utvecklar och anpassar sina varor och tjänster. IKEA är ett exempel på ett företag som tydligt visar att de förstår sina konsumenter, genom att planera för att alla deras produkter ska vara tillverkade av återvunnet material redan 2020. Det är ingen högoddsare att tippa att vi kommer att få se fler initiativ av det slaget under 2019. 

 

Agenda 2030 – en enorm möjlighet för näringslivet

Under 2019 finns enorma affärsmöjligheter att skörda för företag som arbetar aktivt med Agenda 2030. FN-organet United Nations Development Programme (UNDP) har uppskattat att affärsmöjligheterna som finns att hämta i Agenda 2030 är värda US$12 000 miljarder. Samtidigt visade Allies & Centigos Sustainable Business Outlook att endast 64% av svenska företag och organisationer har använt Agenda 2030 i sitt arbete med att integrera hållbarhet i affärs- och verksamhetsmodell. Bland Fortune 500 bolagen var det endast 38% som hade uttalat sitt stöd för Agenda 2030. Håller stora delar av näringslivet på att missa chansen att få en del av kakan? Eller avstår man med avsikt från möjligheten att ta en del av en affärsmöjlighet värd US$12 000 miljarder?

 

Hänger ni med – eller är ni avhängda? 

Hur väl rustad står din organisation för hållbarhetsåret 2019? Vi på Centigo har lång erfarenhet av att hjälpa våra kunder att anpassa sig efter de nya förusättningar som råder, både genom att göra hållbarhet till en central del av affärsstrategin, och att implementera och facilitera olika typer av hållbara initiativ. Är du intresserad av att höra mer om vad vi kan göra för er? Tveka inte att höra av dig!

Kontakta Erik Wottrich

 

Är du intresserad av att ta del av vår Sustainable Business Outlook?

 

Download the Sustainable Business Outlook

 

Download a summary of the Sustainable Business Outlook

 

Tags: Hållbarhet Hållbart_företagande