Henry Korpela

Managementkonsult

Del 1:Påverkas ditt företag av handelns digitala omställning? Här är 6 handfasta tips om vad du bör göra

2019-sep-02 11:08:21

 Det här är första delen av två där jag listar ett par handfasta tips på hur handeln bör förhålla sig till den digitala omställningen och hur man bättre kan rusta sig mot disruptiva konkurrenter.  Läs del två här.

Den digitala omställningen går med en rasande fart (http://www.svenskhandel.se/aktuellt-och-opinion/pressmeddelanden/2018/digital-omstallning-av-handeln-gar-fortare-an-vantat/) och påverkar alla branscher och vårt samhälle. Men vad är digitalisering och hur påverkar det ditt företag? Men en ännu viktigare fråga är - vad bör man göra?

I diskussionen om digitalisering används många begrepp utan tydliga definitioner, vilket skapar förvirring om vad digitalisering egentligen innebär. Jag använder det i denna text som den omställning företag står inför gällande e-handel och att vara on-line.

Vi matas nästan dagligen med rapporter om hur detaljhandeln har det svårt och att många kedjor och butiker går i konkurs eller rekonstrueras. Som en följd av detta så ser vi nu tomma butikslokaler på tidigare attraktiva AAA-lägen. Köpgallerior är nedsläckta och ekar tomma och ger sina fastighetsägare huvudvärk. IKEA pratar på allvar om att vissa av sina varuhus kan komma att göras om till distributionscentraler i framtiden.

Å andra sidan har e-handeln tvåsiffriga tillväxttal och vi slår rekord på rekord i samma mening som Black Friday, Singles Day och Cyber Monday nämns. Även den traditionella julhandeln slår rekord år efter år, även om vi ser skifte från traditionell handel till e-handel. Vi ser även nya lager och logistikcentraler poppa upp som svampar. Så totalt sett handlas det som aldrig förr. Så är den digitala omställningen ett hot och finns det någon anledning till oro?

Både ja och nej. Oron för att överleva ska tas på allvar, men bra koncept och idéer brukar överleva stora förändringar medan sämre koncept och idéer brukar dö. Men det kan vi inte skylla digitaliseringen för, möjligtvis påskyndar det processen. Ett orosmoln som många handlare lyfter fram är en möjlig stundande Amazon eller Alibaba lansering i Sverige. Två företag som omdefinierat hela synen på vad kundupplevelse och detaljhandel är. Om de kommer till Sverige och i så fall när, låter jag vara osagt men bara tanken har fått många företag att se över sin verksamhet. Men det är också många handlare som välkomnar en sådan utveckling. Där vissa ser hot ser andra möjligheter. Men den digitala omställningen är här och det gäller att förhålla sig till den. Hur bör man då göra detta? Jag har identifierat 6 punkter som jag anser kan vara en bra start.

  1. Om du inte redan är digital är det kanske dags

Om dina konkurrenter öppnar en e-handelskanal och blir digitala ska du nog fråga dig om du vill riskera att stå utanför. Historien visar att vara först med saker och ting inte alltid är det bästa. Det kan bli dyrt och risken för misslyckande är stor. Men den digitala omställningen går fort och de som inte hoppar på tåget nu kommer få det svårt. Om vi tittar på en relativt konservativ bransch som fastighetsbranschen uppger nästan 75% att de saknar en digital strategi eller plan för 2018. (https://www.fastighetsagarna.se/globalassets/rapporter/fran-sveriges-webb/lysande-utsikter-for-fastighetsbranschen.pdf). Då är det också svårt att veta om den digitala omställningen är ett hot eller en möjlighet. Företag måste ha en digital strategi. För som jag ser det, är tiden då man kan stoppa huvudet i sanden och hoppas det blåser över, förbi.

  1. Ensam är inte stark, såvida det inte är Amazon

Svensk handel är underinvesterad och det kommer framöver krävas stora investeringar i infrastruktur för att lyfta sig till internationell nivå. Det är ont om tid och ont om kapital och ett partnerskap kan ge dig kunskap och kapital. (https://storesupport.se/ensam-ar-inte-stark-partnerskap-ger-riktning-och-kraft/)

Samarbete och partnerskap är ingen ny företeelse men det som är nytt är att vi ser samarbeten för att hitta nya sätt att lösa kostsamma och komplicerade transporter på och att bredda sin affärsmodell. Till exempel

  • Clas Ohlson och Mathem – Last mile delivery
  • Castellum och Instabox – Last mile delivery
  • Net-on-Net och Volvo – Last mile delivery
  • ICA (apoteket hjärtat) och Mindoktor.se - Försäljningskanal

 

Vi kommer få se mer intressanta samarbeten framöver och som företag är det en fördel om man tänker fritt och fort innan någon annan hinner före. Sedan måste man såklart beakta riskerna med att bli för tätt ihopkopplat med ett annat varumärke.

I nästa del kommer ytterligare 4 tips och dessutom beskrivs hur en del spelare framgångsrikt använt sociala medier för att knyta sina kunder närmare varumärket och som gått från ingenting till miljardföretag på bara några år. 

Läs del 2: Påverkas ditt företag av handelns digitala omställning