Henry Korpela

Managementkonsult

Del 2: Påverkas ditt företag av handelns digitala omställning? Här är 6 handfasta tips om vad du bör göra

2019-sep-09 10:34:00

I första delen skrevs det om vikten att påbörja sin digitala resa och att stå ensam kan vara både jobbigt och dyrt. Här följer andra delen av blogginlägget ” Påverkas ditt företag av handelns digitala omställning? Här är 6 handfasta tips om vad du bör göra.”

Läs del 1: Påverkas ditt företag av handelns digitala omställning

3. Bli social och lär känna din kund

Att synas i rätt sammanhang har alltid varit viktigt för ett företags varumärke. Tillgången till sociala medieplattformar har påverkat många affärsmodeller. Och rätt använda kan de göra underverk för ditt företag. Se på framgångarna för NAKD och DW (Daniel Wellington) som gått från ingenting till miljardföretag på bara några år. En stor del av framgången kan förklaras i att de är väldigt duktiga på att använda influensers och funnits på de plattformar som deras kunder finns på. Det är avgörande för företag att skapa en relation och känna sin kund, och då pratar vi inte enbart om medlemsklubbar och bonussystem. För att lära känna din kund blir information och data om kunden extremt viktig och här kan den digitala närvaron vara helt avgörande.

4. Den fysiska butiken är inte död


Handel är handel oavsett om den sker on-line eller i en fysisk butik. Och även om tillväxten inte längre sker i butiksledet så sker fortfarande en stor del av handeln i den fysiska butiken. Om själva köpet sker on-line så kanske kunden har varit inne i butiken och provat, känt, luktat, smakat och sett produkten. Väl köpet är genomfört är det heller inte ovanligt att kunden återvänder till butiken för att hämta varan s.k. click-and-collect eller för att reklamera eller returnera den. Så den fysiska butiken lever i allra högsta grad. Men vad man bör fråga sig är var ska man etablera sig och hur stor yta behövs? Att köra bil flera kilometer till en ”låda” utanför stan för att gå omkring i cirklar och handla är inte så hållbart i längden. En annan viktig fråga är hur företag kan ta ansvar och skapa intressanta mötesplatser och inte bara likformiga handelsplatser. Vinnarna i framtiden tror jag är de som kan skapa en positiv köpupplevelse on-line och off-line och integrera det digitala med det fysiska på ett hållbart sätt.

5. Utbudet - det går inte att vara allt


Specialisering, identifikation och trovärdighet betyder nästan allt i det digitala utbudet. De handlare som har ett väldigt brett och grunt sortiment kommer att få kriga med pris och kommer med all sannolikhet förlora. I synnerhet mot jättar som Amazon och Alibaba. Exempelvis är du en lågpriskedja förväntar sig kunder lågt pris på allt, överallt oavsett kanal. Vinnare kommer troligen vara det som har en tydlig identitet och är trovärdiga både on- och off-line.

6. Tänk disruptivt - annars gör någon annan det


Att sitta still i båten när det gungar kan straffa sig konstigt nog. Men i det digitala landskapet är det faktiskt så. Det kommer nya affärsmodeller och affärsidéer på löpande band och man förundras över hur vissa företag kan bli jättar på bara några år. Helt klart är att med den digitala omställningen så skapas det en plattform för helt nya sätt att göra affärer och nå sina kunder på. Och som företag för att fortsätta vara ”a head of the game” måste det till ett disruptivt element i företagets strategi. Hur ska ni konkurrera i en digital värld mot ännu okända aktörer? Hur kan ni skapa nya intäkter i en digital värld? För vem vet, nästa Amazon, Über eller Airbnb kanske gör dig obsolet. 

Tags: Digitalisering Retail