Joakim de Leeuw

Client Director, Innovation Lead

Evigt liv, snart i ett moln nära dig.

2019-mar-28 10:37:03

Innovationstakten går fort nu, överallt på alla fronter, men det handlar inte lika mycket om prylarna längre utan mer om vad vi kan göra med tekniken. När jag lägger trenderna ovanpå varandra träder en bild fram som är både fascinerande och kanske lite oroande. Mycket pekar på att vi kommer att få evigt liv och sitta i ett litet moln. Hur känner du inför det?

Teknikens framfart

När jag var liten brukade min pappa spela in sagostunderna på kassettband, så att han kunde läsa för mig även när han var ute och reste vilket hände ibland. Allt vi behövde var en bandspelare och en leksaksxylofon, så var saken biff. Pappa var förevigad på band.

När en kollega fick sin första navigator till bilen fanns en möjlighet att spela in fraserna själv, så när vi åkte med honom var det hans dotter som talade om när vi skulle svänga. Lite smartare än pappas bandspelare, eftersom rätt fras kopplades ihop med rätt situation. Hans dotter var förevigad, men mer än så eftersom hon kunde säga rätt saker i den kontext vi befann oss i dessutom.

Om vi drar det ett steg till: Vi skulle kunna skapa en ljudprofil av personen vi vill höra så att inte varje ord eller fras behöver läsas in. Valfri text skulle kunna läsas upp av vem som helst, så länge vi har tillgång till ljudprofilen. Än så länge är det i sin linda, men snart nog kommer vi inte höra skillnaden.

Och sedan har vi video på det. Redan idag är det möjligt att med Deep Learning sätta ett nytt ansikte på en person i en video, och snart kan vi inte se skillnad där heller. Om du inte sett exempel redan, googla på Deepfake video. Tekniken finns inom räckhåll för att skapa en digital kopia av vem som helst, som kan prata och röra sig precis som originalet.

Den uppkopplade världen

Från Mobile World Congress i Barcelona får vi höra att mobiltelefonerna inte längre är det som är grejen. Istället pratar alla om 5G, AI, Augumented Reality, Cloud och allt som det kommer kunna möjliggöra. Allt kommer vara uppkopplat och såväl logik, applikationer och data kommer finnas i molnet. Enheterna kommer vara personifierade, så att alla kaffebryggare (inte bara din egen) kan brygga ditt kaffe som du vill ha det. Varje biltvätt vet vilket program du föredrar och när du handlar behöver du bara gå in i affären och plocka med dig det du vill ha. Betalningen sker automatiskt. Din signatur består av alla de digitala avtryck som du lämnar efter dig när du tar dig fram i vardagen. Du är inspelad.

Du finns i molnet

Bara genom att leva kommer vi att fylla molnet med tillräckliga data för att bygga den profil som behövs för att skapa en digital kopia av oss själva. Den data som saknas kan skapas med AI. Ditt agerande i en viss situation kan förutsägas med hjälp av historiska data och din digitala kopia kan agera i ditt ställe när du inte har tid eller lust. Låt din kopia köra Tinder åt dig, kanske till och med kan de två digitala kopiorna träffas på en första provdejt för att undvika obehagligheter. Skulle du inte ha möjlighet att vara med på ett viktigt game i WOW kan din digitala kopia hoppa in och spela precis som du brukar, på ditt sätt. Dina kompisar kommer inte märka nåt, de kan till och med prata lite mellan matcherna med din digitala kopia.

På jobbet kan kopian hålla ställningarna när du är på semester. Rensa lite mail, hålla några Skypemöten och webinarier. Kanske skriva den där rapporten som du har så dåligt samvete för. Men varför stanna där? Du kan gå i pension tidigt och paddla Yokon istället. Lev livet och när du inte gör det längre kommer du i alla fall sitta i molnet för evigt, fast kanske inte som du tänkt dig. Du kommer spela spel och skriva rapporter för all framtid. Och kanske läsa en saga eller två.

Kontakta Joakim de Leeuw 

 

Tags: Innovation