Skip to content
Centigo03 jan 20233 min read

Från student till konsult

Att starta sin resa på Centigo genom Konsultprogrammet är något som många av våra medarbetare har gemensamt. I skrivande stund är vi 67st, vilket motsvarar ca 30% av alla nuvarande medarbetare, som har börjat på Centigo genom just Konsultprogrammet. Bland dessa finns Wilma Fransson och Simon Östman. De klev in genom dörrarna och blev en del av Centigo-familjen i slutet av augusti och tillhör teamet och affärsenheten Financial Services. Båda två kommer direkt från universitetsstudier och sitter nu i spännande uppdrag ute hos olika kunder. Vi tänkte kolla läget och höra hur allt går såhär långt.

Hur är det att börja på Centigo genom Konsultprogrammet?

-Att börja Konsultprogrammet på Centigo har varit en lyx. Redan från dag ett fick vi som började Konsultprogrammet chansen att lära känna nya kollegor och alla har varit så otroligt välkomnande och nyfikna på oss nya, berättar Wilma.

Konsultprogrammet börjar med ett fem veckor långt introduktionsprogram där man får lära sig allt från konsult-hacks till case lösning och presentationsteknik. Direkt får man inblick i hur det är att jobba som konsult och snabbt känner man sig som en i gänget på Centigo.

- Jag blev förvånad över hur öppna och hjälpsamma alla är och inte en dag har gått när jag ångrat mitt beslut att börja Konsultprogrammet på Centigo, berättar Wilma. 

- Det är ett grymt sätt att komma i kontakt med företaget och sina framtida kollegor, där man blandar roliga aktiviteter och teambuilding med föreläsningar kring allmänna konsultkompetenser. Det byggs fort en väldigt stark gemenskap på programmet, och det finns även en tydlig struktur med vidare kompetensutveckling och stöd där det behövs, säger Simon.

Dags för uppdrag!

Efter en kick-start med introduktionsprogrammet är det dags att ge sig ut och börja jobba mer skarp mot kunder i olika uppdrag. Vad det blir eller vart du hamnar kan variera beroende på dina kunskapsområden och vilket team du tillhör.

- Idag stöttar jag en IT chef i planeringen och framtagandet av underlag till en IT konferens. Jag sätter agenda och jag samlar in och sammanställer det material som ska gås igenom under konferensen. Det är ett relativt kort men väldigt kul och kreativt projekt som jag stormtrivs med. Parallellt med detta engagerar jag mig i ett flertal interna projekt, allt från studentmarknadsföring till hållbarhetsprojekt, berättar Wilma. 

- I skrivande stund har jag ett uppdrag på en europeisk bank där jag är med och transformerar och vidareutvecklar bankens lojalitetsprogram. I projektets första fas identifierar vi snabbt genomförbara förändringar av programmet, undersöker nuvarande affärsmodell och lönsamhet, samt etablerar en strategisk färdplan för bankens kommande år, säger Simon. 

Konsult-hacks

Som konsult finns det en hel värld av bra tips och trix en kan använda sig av för att lyckas lite extra bra med sina sysslor. Vad är ditt bästa konsult-hack?

- Två-minutersregeln! Om du kan göra en uppgift på mindre än två minuter, se till att göra bort den på en gång. Väldigt simpel regel men som hjälper enormt i att strukturera upp min vardag, berättar Simon.

- Mina bästa konsult-hacks är att vara lyhörd för att snappa upp detaljer, att vara nyfiken och ställa många frågor. Och att våga be om hjälp är ett måste, säger Wilma.

Direkt från plugget

Att äntligen få börja jobba på riktigt efter flera år av studier kan känns väldigt kul och spännande för många, men det kan också vara lite nervöst och läskigt. Du hamnar i nya miljöer, träffar nya människor och behöver lära dig ännu fler nya saker, men hur är det egentligen att ta steget från studentlivet till arbetslivet?

- Att gå från studentlivet till arbetslivet innebar inte så stor omställning som jag först trodde. Såklart innebär arbetslivet några nya sätt att arbeta men mycket är ändå likt, exempelvis samarbete i team, behovet av att lära sig nya saker dagligen och även det sociala med kollegor. Bara för att studentlivet är över så innebär det inte att allt kul är över, snarare tvärtom. Såklart var övergången lite läskig men också otroligt kul, berättar Wilma. 

- Det är ett förvånansvärt enkelt kliv, mycket av det roliga från studielivet, exempelvis den goda gemenskapen och sociala aktiviteter hänger med till arbetslivet, men nu får man även möjligheten att tillämpa sina kunskaper på riktiga problem och dessutom bygga kontakter med spännande kunder. Arbetslivet medför så klart en hel del nya situationer som skiljer sig från studielivet, men hittills har det varit lärorika erfarenheter, berättar Simon.

S&W

 

 

avatar

Centigo

RELATERADE ARTIKLAR