Fyra snabba med Sara Mo

Vem är du och vad gör du på Centigo?

Jag heter Sara Mo och har jobbat på Centigo i snart 7 år, jag bor i Sollentuna tillsammans med man och tre barn. Jag kommer från Västerbotten/Lappland ursprungligen men har nu bott i Stockholmsregionen i hela 13 år, vilket är det längsta jag har bott på någon ort i mitt liv.
Jag tillhör Centigos enhet Change & Customer Excellence, och har de senaste åren även ingått i vårt team Centigo Energy, som inriktar sig specifikt på energibranschen.

Jag har rollen Team Lead på Centigo vilket innebär att jag både jobbar i egen projektleverans samt har ett ansvar för att stötta team i våra kundprojekt, och jobba som en samarbetspartner med våra kunder för att hitta nya sätt att hjälpa dem.

Min resa på Centigo började när jag 2014 började i vårt konsultprogram som nyutexaminerad tillsammans med 7 andra nyanställda på Centigo och våra systerbolag. Jag hade studerat på KTH här i Stockholm och längtade efter att få jobba och framförallt få jobba med människor och förändringsledning.

Vilken typ av uppdrag har du jobbat i?

Under mina första år, i konsultprogrammet, jobbade jag i några projekt som för mig var en väldigt värdefull "skola" i projektledning och väldigt typiska, klassiska projekt. Jag var ansvarig för olika projektströmmar i olika IT-nära projekt, och jobbade i gränslandet mellan verksamhet och IT. Jag har ansvarat över allt från masterdata till förändringsledning.

På senare år har jag jobbat allt mer med förändringsledning och ren projektledning, och nu jobbar jag med ett projekt som i grund och botten är en kulturresa. Jag tycker det är väldigt spännande att få vara med på våra kunders resor och få hjälpa dem att uppnå de effekter som de vill se i sin organisation. Jag tror väldigt mycket på människors förmåga och vilja att driva framåt, och ser mig själv i mångt och mycket som en möjliggörare som kan tydliggöra vägen, undanröja hinder och göra det lättare för våra kunder att ta sig själva i mål.

Vad lockar dig mest med energibranschen?

Energibranschen är så spännande! Och jag tycker också det märks att vi lever i en händelserik tid. Från att vara en del av Sveriges infrastruktur som "tuffar på i bakgrunden" och som många tar för givet, så har energibranschen blivit ett jättehett samtalsämne även bland gemene person. Dels är det de övergripande utmaningar som all infrastruktur behöver tampas med, dvs. löpande upprustning för att möta dagens och morgondagens behov i en mer linjär utveckling. Och dels har vi klimatutmaningarna och vår resa till ett fossilfritt Sverige som sätter väldigt stor press på energiinfrastrukturen från många håll och kanter, där den "linjära" utvecklingen och rustningen inte kommer att räcka till.
Jag är också intresserad av samhällsfrågor, hur kan vi tillsammans bygga ett samhälle som tjänar oss som människor och som är långsiktigt hållbart? Och det tycker jag hör ihop.

Generellt sett blir världen alltmer snabbrörlig och förändringstrycket är högt på många branscher - energibranschen är inget undantag. För att kunna ta de steg man behöver i sin förändringsresa så behöver man äga sin egen situation, ha kontroll över sin affär och sina processer och framförallt alltid vara uppdaterad på kundernas behov utifrån deras egna förutsättningar - oavsett om man är monopolist eller i en konkurrensutsatt marknad. Där kan vi vara både en strategisk och operativ partner, vi har jobbat med den typen av frågor så länge och kan även dra nytta av våra erfarenheter i andra branscher. Jag tycker att många av de utmaningar som vi hjälper våra kunder med idag inom energibranschen är väldigt spännande. Framförallt att få jobba med helheten, det är så mycket som hänger ihop - allt ifrån IT till kundupplevelse till kärnprocesser. Det är i gränslandet som det blir riktigt intressant tycker jag.

Sedan ska jag inte sticka under stol med att nörden i mig vill knyta mig närmre till den bransch som ligger nära min utbildning. På universitetet läste jag till civilingenjör inom kemiteknik och inriktade mig mot just energiprocesser och miljöteknik, så det ligger mig förstås varmt om hjärtat.

Något mer som vi inte visste om dig?

Jag har ett stort intresse av att bygga, fixa och pyssla hemma - jag och min man har oftast något renoveringsprojekt igång. En gång i tiden påbörjade jag en arkitekt-utbildning som jag aldrig fullföljde, men jag tycker fortfarande väldigt mycket om att designa och konstruera utrymmen och optimera rumsliga flöden.
Jag är också en riktig nattuggla, jag får en energiboost oftast vid 22-02 och kan komma på att dra igång ett projekt kl 23, men är väldigt morgontrött och skulle utan problem kunna sova halva förmiddagen om jag är ledig och utan åtaganden. Nu händer det dock ytterst sällan med tre små barn!