Gör ditt företag till mötesplats för dina kunder och din bransch

2017-okt-10 10:57:30

Meetrd_bloggbild-1

Läs om de resultat Centigo uppnådde under endast ett kvartal

I den klassiska reklamen för Kinderegg får barnen tre överraskningar i ett. Det fick vi också när vi upptäckte att vi satt på en outnyttjad tillgång där delningsekonomin och digitalisering hjälpte oss att skapa värde ur det som redan fanns. Ditt kontor kan vara en guldgruva för relationsbyggande och försäljning.

Viktigt att betona är att vi genomfört detta utan att vi på något sätt kompromissat på vårt eget behov av kontoret. Vi har endast utnyttjat kapacitet i kontoret som tillfälligt inte utnyttjats. Vi har inte heller ett för vår verksamhet överdimensionerat kontor, snarare tvärtom. Och ändå visade det sig finnas massor med plats över.

Det började när vi bestämde oss för att vara en aktiv värd på kostnadsfria www.meetrd.se. Sveriges ledande delningsplattform för mötesrum. Vårt beslut då var primärt ur ett hållbarhetsperspektiv. Det visade sig bli lönsam hållbarhet!

Sammanfattning av ett kvartal
När vi nu sammanfattar ett kvartal (nov-jan) räknar vi samman till hela 22 tillfällen då företag hyrde mötesrum hos oss. Allt från någon timme till en heldag. Sammantaget var det ca 100 personer som besökte oss.

 • 6 var olika kunder som genomförde allt från ledningsgruppsmöten till workshops
 • 5 var potentiella kunder som vi inte hade någon tidigare affär med. Flera av dessa mötestillfällen var ledningsgruppsmöten.
 • En av dessa blev ny kund direkt veckan efter sitt besök.
 • 6 var småföretagare som tex. digitala start-ups, egenkonsulter och intresseorganisationer
 • Några bokade flera gånger under perioden.

Det bidrog till att höja energin i hela vår lokal. Vilket smittat av sig på våra medarbetare och vanliga besökare att här händer det saker. Även om det någon gång blivit lite stökigt. Flera gånger har vi hört gamla bekanta som stött ihop med varandra med orden ”va jobbar du här?” 

Idag känner vi alla varandra lite bättre. Vissa känner vi mycket bättre! Sammanlagt vet alltså 100 nya personer från dessa företag nu vilka vi är. Hur vi ser ut och hur vi sitter. Det långsiktiga affärsvärdet av det är svårt att mäta. Vi tycker dock att det är så självklart att vi inte ens behöver prata om någon siffra.

För besväret att ha dessa intressanta gäster fick vi dessutom 25 500 kr i hyresintäkt, på ett år blir det 102 000 kr man kan ha mycket roligt för. Det är för oss helt nya pengar utanför vår normala verksamhet och då bjöd vi på ganska många bokningar. I efterhand hade vi nog kunnat tänka oss att betala samma summa enbart för att dessa intressanta företag skulle komma till oss. Det brukar ju vara det normala att man får betala för marknadsföring!

Vårt kontor
Centigo sitter i ett kontor med en stor extern mötesdel. Vi har en aktivitetsbaserad layout med fria platser. Vi sitter granne med centralstationen i Stockholm och är i en bransch som bygger på nätverkande. Det är bra grundförutsättningar för att skapa en fungerande mötesplats men samma resultat går att uppnå i andra branscher och typer av kontor. Det lovar jag personligen.

Tre tips för att skapa en mötesplats av ditt kontor:

 1. Ditt kontor är en outnyttjad potential.
  De praktiska hindren som många direkt målar upp är mycket mindre och det finns mycket mer kapacitet över än du tror. Det är inte konstigare än att du har normala kundbesök. Du tackar såklart bara ja till företag du vill träffa och någon på plats får agera ”värd” för besöket. Om du inte är stolt över dina medarbetare och tror att det är bra för affärerna att många får träffa dem så har du ju ett annat mycket värre problem att lösa.

 2. Delningsekonomin skapar nya värden ur befintliga strukturer.
  Tanken är inte att du skall investera i ny yta eller driva någon form av konferensverksamhet. Men delningsekonomin hjälper att synliggöra tillfälliga överskott till de som har tillfälliga underskott. Det är när det fungerar fullt ut som vi använder våra resurser till max. De digitala lösningarna ger egentligen bara ett enklare verktyg för att stödja det som människor gjort mot varandra i alla tider. Samt ökar transparensen och kommunikationen

 3. Var en aktiv och stolt värd – det är dina relationer som primärt kommer bli dina bästa gäster.
  Människor gillar att vara med likasinnade. För att du skall få många gäster måste du som värd vara aktiv i att marknadsföra för dina kontakter att det finns möjlighet att hyra av er. Du måste också vara en trevlig och välkomnande värd. Det är ingen skillnad mot en vanlig dialog med kunder och relationer. Vi har sett att de flesta uppskattar en värd som ger dem ett proffsigt och personligt bemötande. Det är inte många som vill hyra ett dammigt och bortglömt mötesrum på ett öde våningsplan. Din gäster kommer boka för de behöver ett mötesrum men också för att de är kul att komma till just er!

Vill du veta mer om hur man skapar en dynamisk mötesplats av sitt kontor eller om vilka möjligheter, svårigheter och utmaningar delningsekonomin för med sig så hör gärna av er till mig på johan.aurell@centigo.se så berättar jag gärna allt vi vet om lönsam hållbarhet!

Eller varför inte ha ditt nästa möte hos oss, boka på www.meetrd.se/centigo

 

 

Tags: Mötesplatser Aktivitetsbaserat


Liknande artiklar

No tag present