Skip to content
Centigo22 maj 20221 min read

Help to Help - en katalysator för unga changemakers i Östafrika

Centigo samarbetar med organisationen Help to Help för att bidra till att unga människor i Östafrika får studera på högskola och komma ut i arbetslivet. Help to Help grundades 2010 av Malin Cronqvist med målet att bygga en organisation baserad på transparens och självhjälp, med långsiktiga samhällseffekter som mål. Vi fick chansen att ställa några frågor till Clara Luthman, VD på Help to Help, om vad deras viktiga arbete bidrar till. 

Berätta om Help to Help, hur föddes idéen?

2010 arbetade Malin i Tanzania som volontär. Hon såg direkt en stor potential i landet och framför allt i människorna hon mötte och som blev hennes vänner. Malin lärde känna många unga vuxna med stora drömmar och visioner för sig själva och för Tanzania. Problemet de delade var att de inte hade råd att betala för högre utbildning och det var där tanken föddes om att bygga en organisation baserad på transparens och självhjälp, med långsiktiga samhällseffekter som mål. 

Berätta om studenterna Help to Help stöttar?

Våra studenter är unga ambitiösa medborgare i Tanzania och Uganda. De har alla tydliga mål och tankar om hur de vill skapa förändring i sina samhällen, de är changemakers, men hindras att nå sina drömmar av svåra levnadsvillkor och bristande ekonomiska medel.  

Help to Help effekten, vad är det?

Vi ser att investeringar i utbildningsmöjligheter för unga vuxna i Östafrika ger en enormt stor samhällsmässig avkastning. Studenterna som vi stöttar ges inte bara möjlighet att vara en del av en positiv förändring i Östafrika utan även möjlighet att uppnå sina egna drömmar. Vi ser till exempel att 78% av våra studenter har fått ett jobb eller startat ett företag inom ett år efter avslutad examen. 85 % av studenterna bidrar till ökad familjeinkomst och 59 % gör det möjligt för syskon att gå i skolan. Steg för steg möjliggör ökad tillgång till utbildning en hållbar social och ekonomisk utveckling som i sin tur hjälper till att utrota fattigdom och rädda liv. 

Hur många studenter har ni hjälpt genom åren?

Hittills har Help to Help möjliggjort utbildning för 618 studenter i Tanzania, Uganda och Kenya, varav 278 har tagit examen. Centigo har sedan samarbetet inleddes 2018 varit med och skapat Help to Help-effekten och bidragit till att 12 studenter fått möjlighet till högre utbildning. 

 

avatar

Centigo

RELATERADE ARTIKLAR