Under hela tiden Bitcoin funnits har det spekulerats vad som skulle hända vid en lågkonjuktur. Skulle det bli en rusning till Bitcoin likt det ofta varit med guld i kriser? Är Bitcoin idag den guldgruva som vissa förutspådde det skulle vara eller var det bara tomma ord och gäller samma sak för övriga applikationer inom Blockchain eller är det där potentialen finns?
Blockchaintekniken tågade in med Bitcoin i spetsen under finanskrisen 08/09 och skulle revolutionera finansmarknaden, men gjorde den det? Nja, de flesta är nog överens om att den inte gjorde det men den blev väldigt omtalad och många (inklusive undertecknad) köpte en del av denna digitala valuta, dock så kan man lugnt påstå att de flesta som har eller har haft Bitcoin aldrig genomfört varuhandel med valutan.
När värdet föll och höll sig kvar så började många spekulera vad som skulle hända med Bitcoin i en lågkonjunktur, något Bitcoin aldrig tidigare upplevt.
Bitcoins värde steg till enormt värde på närmare 150 000 kronor stycket under slutet av 2017 för att sedan dyka till mindre än halva värdet under de kommande två månaderna. När värdet föll och höll sig kvar så började många spekulera vad som skulle hända med Bitcoin i en lågkonjunktur, något Bitcoin aldrig tidigare upplevt. Men vad har hänt sedan Coronakrisen startade?
foto: coinmarketcap.com
Värdet steg sakta de första dagarna efter årsskiftet 2020 för att sedan dyka när krisen blev ett faktum men verkar nu stadigt återhämta sig. Om nu Bitcoin skulle vara en plats dit många valde att flytta sina pengar i en lågkonjunktur så borde vi sett en betydligt större ökning av värdet och inget stort ras. Krisen är dock inte över ännu och mycket kan hända, men vi kan nog ändå konstatera att Bitcoin-optimisterna inte direkt slog jackpot med pågående kris. Pessimisterna kommer sannerligen åter påpeka att Bitcoin är dött.
Men låt oss istället vända blickarna mot tekniken som ligger bakom Bitcoin, den verkliga guldgruvan om ni frågar undertecknad
Men låt oss istället vända blickarna mot tekniken som ligger bakom Bitcoin, den verkliga guldgruvan om ni frågar undertecknad. Vi har på Centigo genom flera blogginlägg försökt hjälpa våra kunder ta reda på om de bör titta på Blockchain i sina affärsmodeller och om ni nu i krisen funderar på nya möjligheter så rekommenderar vi starkt att ni tar en titt även på både första och andra blogginlägget på ämnet.
Ni som bevakat marknaden vet att Blockchain lyfts fram som en teknik där många användningsområden finns, är lämpliga och det enda som sätter gränserna är fantasin. När vi pratar möjligheter så tänkte vi belysa några av de sätt Blockchain används och kan (samt bör) användas för att förhindra, förmildra och bekämpa pandemier likt den vi befinner oss i idag.
För att manipulera blockkedjan innebär det alltså att alla eller i varje fall merparten av alla databaser i kedjan hackas samtidigt
I Kina har det tidigare visat sig att donationer som var ämnade till Röda Korsets insatser istället har hamnat i fickorna hos deras anställda. Som ett svar på detta har ett företag som heter Hyperchain startats för att motverka korruptionen. Blockchain är en utmärkt teknologi för att motverka korruption genom att skapa spårbarhet vid donationer eller andra betalningar. Detta eftersom blockkedjan är publik och nästintill omöjlig att manipulera eftersom tekniken bygger på att informationen inte lagras på endast ett centralt ställe. För att manipulera blockkedjan innebär det alltså att alla eller i varje fall merparten av alla databaser i kedjan hackas samtidigt, kort sagt. Dessutom är kedjan publik vilket innebär att en donator kan följa sin donation ändå fram till kvittot som återfås från leverantören vid köp av t.ex. skyddsmasker. Även om vi i Sverige kanske har större förtroende för vårt Röda Korset så skulle det innebära en enorm möjlighet att få in mer donationer om biståndsorganisationer skapade säker transparens med en blockkedja.
Det finns en enorm potential för Blockchain att spela sin roll i att säkra spårbarhet eller verifiera äkthet av leverantörer, datakällor, sjukhusmateriel eller mediciner
Nu under krisen så har det visat sig vid flera tillfällen att sjukhusutrustning som tillverkats varit defekt eller av fel kvalitet. Om dessa händelser beror på ärliga misstag eller på oärliga leverantörer ska vi låta vara osagt men om det enklare hade kunnat spåras varifrån en leverans kommer skulle mycket vara vunnet. Denna idé har funnits med ett tag och många projekt kring det har drivits i flera år utanför det medicinska fältet, bland annat genom företaget VeChain som i vissa fall arbetat med modehus för att slutkonsumenter ska kunna verifiera att varorna är "äkta". Vanligtvis kanske detta inte är ett enormt problem i Sverige men det finns länder i världen där fejkade mediciner har en stor omsättning. Återigen, eftersom en blockkedja är väldigt svår att manipulera skulle en leverantör kunna bekräfta om en order kommer från dem genom en post i blockkedjan tillsammans med någon form av fysisk eller digital plombering. Dessutom möjliggör Blockkedjan att spårbarhet är möjlig till leverantörernas leverantörer vilket skulle skapa ännu mer transparens. Det finns en enorm potential för Blockchain att spela sin roll i att säkra spårbarhet eller verifiera äkthet av leverantörer, datakällor, sjukhusmateriel eller mediciner som i sin tur kan hjälpa oss stoppa pandemin.
Områdena för sätt Blockchain kan påverka nuvarande kris slutar inte där och om ni vill diskutera vidare fler områden, få hjälp att reda ut vilken potential Blockchain kan ha för er verksamhet eller har ni kanske en idé som ni behöver hjälp att förverkliga, tveka inte att kontakta oss! Vi erbjuder kurser, rådgivning och projektstöd.
Kontakta mig, författaren av detta inlägg och Blockchain-entusiasten Oscar Grané eller vår Blockchainexpert Alexander Danson.
Vill du läsa mer på egen kammare först?
Läs allt vi skrivit om Blockchain på vår blogg här.