Hur ska vi klara framtidens hälso- och sjukvård?

2018-dec-26 17:55:00

Sveriges befolkning blir allt äldre och kräver därmed mer vård. Samtidigt ser vi också att kostnaderna skenar i vården och att vårdkostnaderna utgör en allt större del av många länders BNP. Hur ska vi organisera hälso- och sjukvården för att möta framtidens behov?

Till Centigopoddens senaste avsnitt

Dessa frågor tar vi oss an i den här månadens avsnitt av Centigopodden. Med oss i studion har vi Barbro Fridén som är läkare och gynekolog. Barbro har erfarenhet av att leda såväl små som stora sjukvårdsorganisationer, i både Sverige och i utlandet. Senast var hon chef för Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

I poddavsnittet pratar vi om tre huvudsakliga utmaningar som finns inom vården idag:

  • Att kostnaderna i vården ökar i snabbare takt än BNP
  • Att vårdprofessionella – läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och andra yrkesgrupper – inte i samma utsträckning trivs med sina jobb och därför byter till jobb utanför vården
  • Att patienter själva inte upplever att vården handlar tillräckligt mycket om deras välmående 


Tillsammans med Barbro Fridén diskuterar vi personcentrerad vård, värdebaserad vård och andra lösningar för att bättre klara av framtidens hälso- och sjukvård.

Läs artikeln: Centigo satsar på hälso- och sjukvård

Vår ambition är att göra Sveriges kortaste affärspodd där du som lyssnar kan få en snabb inblick i de senaste affärs- och tekniktrenderna. Du hittar Centigopodden i någon av poddapparna i din telefon eller på Acast och Itunes. Trevlig lyssning!

Tags: Kundinsikt Hälsa_Sjukvård