Oscar Grané

Expert in Managing System Integrations

Inte bara läkare skapar välfärd

2019-feb-12 14:22:23

För ett par år sedan var jag på besök hos min barndomsvän som flyttat till annan ort för att studera till läkare och tanken slog mig: ”Wow, detta är ju vad man borde göra. Utbilda sig till något som verkligen hjälper människor som är i stort behov av akut hjälp!”

Själv hade mitt kall varit att läsa till ingenjör och jag kände på något sätt att jag inte kunde bidra till samhället på alls samma sätt som min vän snart kunde göra med en läkarlicens i bakfickan. Framtiden skulle dock visa att jag inte kunde haft mer fel.När jag började arbeta på Centigo fick jag frågan om jag var intresserad av att hjälpa till i vården med ett IT-systembyte. Radiologisystemet var utdaterat och integration mot sjukhusets andra system var inte optimal.

Jag kom in i ett team med många duktiga konsulter som alla drev sina delprojekt mot målet att byta detta radiologisystem. I sin tur skulle systemet nyttjas av medicinsk personal och stödja hanteringen av tusentals patienter varje vecka, året runt. Själv fick jag ett ansvar för att se till att själva flytten av remisser och undersökningar från det äldre systemet kom över till det nya systemet. Detta var något som visade sig vara en stor utmaning utan något som helst utrymme för misstag. En missad remiss kunde potentiellt leda till att en allvarligt sjuk person inte blev kallad till undersökning.

När vi gick igenom dessa tiotusentals undersökningar och gjorde kontroll efter kontroll kunde arbetet bli ganska tungt med mycket att hålla i huvudet. Men det var viktigt att tänka på vad som stod på spel. Det var människor vi arbetade med, inte vinstmarginaler.

Men det var viktigt att tänka på vad som stod på spel, det var människor vi arbetade med, inte vinstmarginaler.

På vägen till jobbet om morgnarna kände jag mig stolt över att jag kunde bidra till sjukvården, välfärden och samhället. Alla kan inte och behöver inte vara utbildade inom hälso- och sjukvårdsyrket för att bidra. Det viktiga är att alla har samma mål. Inom mitt projekt var det som förenade teamet med sjukvårdspersonalen det enkla mantrat fler friska patienter.

Systemleveransen blev lyckad med leverans inom tid och budget tack vare gott samarbete mellan oss konsulter, kunden, beställaren och systemleverantören. Jag är idag mycket stolt över att få ha varit en del av detta team som lämnat stort positivt avtryck på en del av vården.

Alla kan inte och behöver inte vara utbildade inom hälso- och sjukvårdsyrket för att bidra. Det viktiga är att alla har samma mål.

Sedan det ovan beskrivna projektet har jag bland annat fortsatt att genomföra olika projekt inom systembyten, omorganisation och verksamhetsutveckling hos vården. För mig har den starkaste drivkraften varit att hjälpa människor genom att skapa bättre vård, bättre välfärd och bättre samhälle för mina barn att växa upp i.

Centigo har sedan en tid skapat ett dedikerat arbetsområde fokuserat på sjukvårdssektorn. Är du intresserad av att veta mer om hur vi arbetar för att skapa bättre sjukvård i Sverige? Eller brinner du liksom jag för att bidra till en bättre välfärd? Kontakta mig eller Hans Jonsson, ansvarig för hälsa- och sjukvårdteamet på Centigo så får du veta mer!

Kontakta Hans Jonsson   Kontakta Oscar Grané

Tags: Karriär Business_Wellness Hälsa_Sjukvård Statligt_ägda_företag