Christine Samuelson

Marknadsansvarig

Konsultrollen – en karriär eller en livsstil?

2019-sep-11 15:28:38

Idag finns alla förutsättningar att själv skapa den karriär man vill ha och bygga upp en livsstil utifrån det. Särskilt om du jobbar som konsult! I det här blogginlägget berättar Andreas Cornacchini, konsult på Centigo, mer om begreppet “frihet under ansvar” – och varför det är fördelaktigt att ta för sig tidigt i karriären!

Bli inte ett offer för omständigheterna

Som konsult har du möjlighet att själv välja de områden och uppdrag som intresserar dig – vilket gör att du kan styra över din egen framtid. Du blir din egen lyckas smed helt enkelt! I arbetslivet är det relativt lätt att bli ett offer för omständigheter – några år in i karriären ser man sig omkring och ställer sig frågan “Hur hamnade jag här?”. Svaret är då ofta att man inte tog något konkret ansvar för sin egen framtid från början.  

Eget ansvar kan också upplevas som lite jobbigt. Man har ingen annan än sig själv att skylla på om det går fel – men man har på samma gång bara en person att klappa på axeln om det går vägen! På Centigo värderar vi eget ansvar högt. För oss är det inte omständigheterna, utan du personligen som avgör hur din framtid ska se ut – allt bygger på vad du gör med de verktyg och situationer som presenteras längs med vägen. Företaget kommer inte stanna upp för att du ska hitta ditt drömuppdrag, det är upp till dig att leta upp det, men dina kollegor stöttar dig om du är tydlig med vad ditt drömuppdrag är!  

Det är okej att misslyckas

Det är viktigt att du är tydlig med vad du vill och vad du har för ambition, redan tidigt i karriären. Lär känna dig själv genom att testa dig fram – få vet redan vid 25 års ålder vad de kommer vilja göra när de är 50. Därför är det viktigt att ständigt utvärdera sin roll. Är den fortfarande lika rolig och intressant eller är det något som saknas?  

Har du ingen aning om vilken riktning du vill att din karriär ska ta? Då går det såklart alldeles utmärkt att be om hjälp. Se till att omge dig med kollegor och nätverk med personer, som låter dig ta ansvar och också stöttar dig i dina beslut. Det behöver vara okej att misslyckas för att lära sig nya tillvägagångssätt – eller våga testa nya alternativ. Speciellt i början av karriären är det nyttigt att vara omgiven av andra, lite mer erfarna konsulter, som kan komma med tips och råd. Se till att välja en arbetsplats där folk är öppna och lyhörda för dina tankar. Det är så du får utrymme att utvecklas och växa!

Ta dig framåt – utan att armbåga dig dit

Eget ansvar innebär också att du själv får stå för konsekvenserna av dina handlingar. Om du till exempel armbågar dig fram för att nå ett mål på kort sikt, kan det få negativa konsekvenser på lång sikt. Du väljer själv hur du agerar och det kan också bli en direkt effekt av hur framgångsrik du blir i längden – i alla fall på Centigo, där relationer är i fokus. Vi jobbar ofta i uppdrag mot ett gemensamt mål.

Ansökan är just nu stängd och öppnar igen i september, hösten 2020. Vid frågor är du välkommen att kontakta oss på Konsultprogrammet@centigo.se 

 

 

Tags: Karriär Konsultprogrammet