Skip to content
Eric Danielsson11 okt 20212 min read

Lägg inte för mycket tid på utvecklingen – låt low-code accelerera din digitala affär

Sitter ni på en massa smarta tjänster som inte går att realisera med nuvarande systemlandskap? Fastnar ni i att utvecklingskostnaden överstiger värdet av investeringen? Många är vi som avundas unga tech-företag utan föråldrade och svårutvecklade system. Tänk om det gick att förenkla utvecklingen av användarvänliga tjänster med minimalt krav på mjukvaruutveckling. Lösningen kallas low-code och det kan radikalt förändra hur ni utvecklar nya tjänster.

Du har hört det förut: vi lever i en rasande föränderlig tid och alla måste vara på tårna för att möta den ständigt växande kravbilden från kunderna. Du vet att time to market spelar roll, men också att traditionella utvecklingscykler kan vara så långa att lösningen kanske är omodern när den väl lanseras. Dessutom är det oklart om era gamla system går att integrera i den utsträckning som skulle krävas – och tänk bara på all bakomliggande kod som skulle behöva skrivas om för att få till det. Det som var modernt för bara några år sedan är en black om foten idag.

Low-code innebär kort och gott en möjlighet för ditt företag att snabba på utvecklingen av digitala produkter och tjänster. Webbsidor och appar som bygger på information från befintliga system utvecklas genom ett grafiskt gränssnitt där mjukvaran konfigureras genom standardiserade drag-and-drop-funktioner i en low-code-plattform. Detta med betydligt mindre, eller ibland rentav utan, kodning. Plattformen integrerar i sin tur med underliggande system, vilket drastiskt förenklar utvecklingsinsatsen. Tekniken innebär ett flertal fördelar, så som snabbutveckling till komplett lösning, användarvänlighet och flexibilitet – allt till betydligt lägre kostnader än traditionell utveckling.

Så vilka affärsmöjligheter medför low-code? Här är några exempel:

Accelererad utveckling av produkter och tjänster. Genom snabbutveckling av en Minimum Viable Product (MVP) kan du snabbt testa en lösning på marknaden. Det kan exempelvis vara en förbättrad bokningstjänst eller en mina sidor-lösning som kräver integration med flera underliggande system. Äldre system kan byggas på med nya tjänster som nyttjar allt från artificiell intelligens (AI), robotic process automation (RPA) till optical character recognition (OCR).

Användarnära utveckling. Eftersom low-code inte ska vara utvecklarintensiv möjliggörs användarnära utveckling på det egna kontoret istället för att vara beroende av leveranser från ett team som kanske inte ens sitter på samma plats. Prototyper tas snabbt fram och verksamheten kan involveras i byggandet av lösningen, tack vare ett användarvänligt gränssnitt. Istället för en utvecklingsprocess på ett halvår eller mer möjliggör tekniken nya funktioner, digitalisering av affärsprocesser eller automatisering av arbetsuppgifter på bara någon vecka.

På sikt är vi alla utvecklare. I någon mån. Det vore lite magstarkt att påstå att vem som helst kan sätta sig och utveckla i en low-code-plattform från dag 1 - initialt kräver även low-code-utveckling en god teknisk förståelse. Däremot är möjligheterna stora att vi på sikt kommer att se tidigare oväntade kompetenser skapa enklare lösningar när underliggande integrationer är på plats och allteftersom användandet mognar inom företaget. Detta kan frigöra potentialen i tvärfunktionell utveckling på ett helt nytt och involverande sätt.

 

Vill du veta mer om vilka genvägar ditt företag kan ta i det digitala landskapet? Centigo erbjuder råd och stöd anpassat till just era behov. Vi kan stärka upp med low-code-kompetens eller helhetslösningar som även inkluderar innovation och tjänstedesign, UX-design samt agila metoder. Vi kallar det Digital Acceleration. Hör av dig så berättar vi mer.

Kontakta Eric Danielsson

avatar

Eric Danielsson

RELATERADE ARTIKLAR