Nätverka dig till drömuppdraget

Att åstadkomma förändring tillsammans och tätt integrerad med kundens organisation är något av det viktigaste för att vi som konsulter ska bidra med verkligt värde. Hur lyckas man då samtidigt balansera tid och kraft för nätverkande och att bygga relationer i en nätverksbaserad organisation som Centigo?

Vad är nätverkande ledarskap?

Jag kanske ska börja med att definiera vad nätverkande är, enligt min tolkning. I grund och botten handlar nätverkandet om att lära känna människor. Ur ett affärsmässigt perspektiv kan du se det som att bygga upp ett socialt kapital som kan generera avkastning i form av att ge karriären en rejäl skjuts framåt och som konsult på Centigo få roliga och intressanta uppdrag! Ju fler kontaktytor du får, desto fler spännande kund- och affärsmöjligheter blir du involverad i. Ju fler dialoger du är involverad i, desto större möjligheter får du att välja de uppdrag som ligger i linje med din ambition.

Kunduppdragen kan variera och beroende på intensitet, typ av leverans och storlek på kundteam blir förutsättningarna olika hur mycket du träffar dina kollegor. Men något som genomsyrar alla våra leveranser är att vi alltid jobbar kundnära, vilket innebär att jag som konsult måste bli ett med kundens affär för att verkligen förstå dess utmaningar och förutsättningar för att driva nödvändiga förändringar. Under sådana förhållanden är det extra viktigt att upprätthålla relationen och nätverkandet på hemmaplan då det inte lika ofta uppstår naturliga möten med kollegorna.

Gemensamma aktiviteter som bygger vår kultur!

Som tur är anordnas det på Centigo en hel del aktiviteter och events för att underlätta och skapa dessa förutsättningar!

Fyra konferenser, en varje årstid, möjliggör att vi i hela organisationen kan ses för att umgås, ha kul tillsammans och vidareutveckla bolaget mot en gemensam vision. Konferenserna kan se olika ut, såsom att vi tar oss ut på sjön med båt, reser i väg och åker skidor eller har festliga sittningar. Detta givetvis kombinerat med aktiva diskussioner och inspirerande tal om hur vi kan ta individen och vår gemensamma kultur framåt.

Utöver konferenserna har varje affärsenhet en rad olika aktiviteter så som inspirationsresor någonstans i världen, middagar och teambuilding där vi åker i väg ett dygn och får chansen att hänga lite extra, stärka vår gemenskap och vidareutveckla vår specifika affärsenhet. Ha jäkligt kul helt enkelt!

Självklart kan det ibland vara svårt att få ihop schemat för både kunduppdrag och interna aktiviteter, framför allt när projektet börjar närma sig leveransdatum. Att delta, bygga nätverk och på så sätt säkerställa och förmedla din relevans och ditt personliga varumärke kommer däremot ge resultat! Dessutom är den gemenskap, energi och vänskap du knyter värt sin fulla närvaro vid dessa tillfällen.

Dock anser jag att de mindre aktiviteterna är minst lika viktiga, om inte ännu viktigare, för att skapa ett sammanhang i vardagen då ens tankar är uppslukade av kund. Det kan vara enkla medel som om att hålla sig aktiv på Teams. Vara aktiv i chattgrupper med kollegor som delar gemensamma intressen eller grupper av kollegor som du känner lite extra, som till exempel din affärsenhet. Att engagera dig i interna initiativ, vare sig det handlar om aktiviteter för att vidareutveckla bolaget eller för att du vill dansa, sjunga eller representera vårt fotbollslag Business Wellness United, är utmärkta tillfällen att nätverka och lära känna nya kollegor.

 

Guide  10 tips till dig som vill bli en framgångsrik konsult Ladda ner guide

Att nätverka med kollegor när man är ute på projekt

Jag brukar personligen se till, då man i dessa tider oftast jobbar remote, att sitta någon dag i veckan inne på kontoret för att just få det naturliga mötet. Det låter klyschigt men det korta mötet vid kaffemaskinen eller i korridoren utökar kontaktnätet och du får chans att utbyta erfarenheter kring de utmaningar du stöter på ute hos kund. Detta kan ofta både skapa nya relationer internt och en snabb lösning på de problem du möter hos kund, två flugor i en smäll!

Ett annat tips: tveka aldrig att höra av dig till en kollega om du känner att du sitter fast ute hos kund. Om du får nys om att någon annan har suttit i samma utmaningar, även om du inte känner eller träffat kollegan, hör av dig! Då får du verkligen en naturlig ingång till en ny kontakt!

I slutändan är det viktigaste att hitta din egen väg, vad som känns bra för dig och vad du får sammanhang och energi av! Nätverkande är något individuellt.

Sammanfattningsvis, för att konkretisera mina tips:

- Full mental närvaro på de gemensamma aktiviteter som Centigo och din affärsenhet anordnar
- Var aktiv på Teams då du arbetar remote
- Engagera dig i interna initiativ oavsett om det handlar om intern verksamhetsutveckling, affärsutveckling eller lek
- Planera din tid så att du åtminstone kan vara på kontoret en gång i veckan
- Be om hjälp om du sitter fast oavsett om du känner kollegan eller inte. Ju mer okänd desto bättre.

Inga banbrytande tips, men som en gång myntades, Repetitio est mater studiorum.