Andreas Cornacchini

Managementkonsult

Skräddarsytt behöver inte vara dyrare än standard

2019-apr-15 11:00:00

Man kan av rubriken tro att jag är en snobb och brinner för stil och kläder men det jag verkligen brinner för är att stötta organisationer genom förändringar i dess organisation samt styrning och ledning. Här tycker jag att jämförelsen med standard (standardmodeller) eller skräddarsydda kostymer (verkligt kundanpassade) är väldigt bra för att illustrera detta och jag hoppas att du gillar det resonemang jag kommer att utveckla nedan. Att verkligen lyssna på kunden och förstå deras specifika förutsättningar, vilken omgivning de verkar i samt hur de vill uppfattas tror jag är fundamentalt viktigt att fånga för att skapa en organisation samt styrning och ledning som verkligen är skräddarsydd för er omvärld.

Standardkostymen

Jag bär inte alltid kostym på jobbet men bland de kostymer jag har hittar man de vanligaste ”kända” kostymmärkena. Jag har alltid varit nöjd med dessa och tyckt att de har funkat! När någon började bli sliten, inte längre passade eller att trenderna kring exempelvis slag ändrades så bytte jag helt enkelt ut den mot en ny standardkostym. Varför skulle jag ändra på detta när jag alltid trott att skräddarsytt kostar mycket mer, de satt ju ändå helt okej och de fungerar ju för andra. Här tror jag det är precis som med partners för att stötta vid förändringar i organisationen samt styrningen och ledningen. De flesta har genom erfarenhet utvecklat sin egen modell som används för att stötta genom förändringen. Modellerna är det i grunden inget fel på och de är skapade för att fungera för de många, det vill säga de passar inte dåligt men de tar inte hänsyn till de specifika förutsättningar som gäller för din organisation. Här tänker jag att det är samma som med en standardkostym. Du får något som funkar men har du exempelvis lite bredare axlar än alla andra står du inför valet att kavajen antingen är trång över axlar och ryggen men är perfekt i midjan eller tvärt om. Den kommer absolut att fungera och du kan alltid säga att du har en kostym av ett bra märke men det kommer inte att sitta bra på alla ställen.

När det spricker i sömmarna

För cirka ett år sedan fick jag tipset från en kollega att testa detta med skräddarsytt. Det lät ju väldigt lockande men min spontana känsla var att detta skulle bli alltför dyrt så jag placerade detta långt bak i mitt huvud och tänkte inte mer på det. Sen en dag när jag var ute hos en kund och skulle sträcka mig för att rita på tavlan så hör jag hur sömmen i ryggen spricker. Jag minns att när jag köpte denna kostym stod jag just inför valet att antingen får det sitta bra över axlarna och ryggen men vara stor i midjan. Direkt så grämde jag mig över att jag inte valt en som var lite stor i midjan och hade suttit bra vid axlarna och ryggen istället. Precis så här tror jag att det är med organisationer, i vissa lägen när man ska sträcka sig mot något så spricker organisationen i sömmarna. Detta är såklart något som märks både i omgivningen och för dig som får arbeta i en organisation som spruckit i sömmarna.

Den skräddarsydda kostymen

När jag begav mig hemåt senare på kvällen så mindes jag vad min kollega Viktor hade pratat om för cirka 9 månader sedan och tänkte att nu är det dags att testa detta för jag vill inte uppleva en sprucken kostym igen. Sagt och gjort kontaktade jag en skräddare dagen efter och bokade in en tid. Väl där fick jag förklarat för mig alla fördelar med att ha en skräddarsydd kostym och visst lät allt jättebra men vi hade ju inte kommit till priset ännu. Min spontana tanke när jag hörde om allt det positiva är ”detta kommer att bli dyrt”. Till min glädje förklarades det att priserna låg på samma nivå som om du köper en standardkostym från galgen av ett någorlunda känt märke. Det här lät ju strålande, jag får en skräddarsydd kostym för samma pris som en av mina tidigare kostymer. Det här är precis som med partners som ska stödja er vid förändringar i er organisation samt styrning och ledning. Att få detta kundanpassat är inte dyrare än att välja standardmodellerna. För kostymer får du betala för många mellansteg från att din kostyms klipps till att du köper den i butiken. Genom att tänka smart och lyssna på det våra kunder efterfrågar kan tar vi bort många av dessa onödiga mellansteg när vi stöttar er med förändringar i organisationen eller styrningen och ledningen. Att välja en partner för att stötta er vid dessa förändringar som verkligen kan fånga upp era specifika förutsättningar och vad ni vill uppnå kostar inte mer här och nu. Tar vi även med det långsiktiga och hållbara perspektivet blir det givetvis billigare då du undviker att organisationen spricker i sömmarna vid fel tillfällen.

Om ni nu inte har fastnat för detta med skräddarsydda lösningar för er organisation men tycker att detta med en skräddarsydd kostym än något så kan jag verkligen tipsa er om att kontakta Ted Gradin på Suitsupply. Han har en förmåga att verkligen lyssna in på det som kunden vill ha, våga utmana och ifrågasätta och samtidigt fånga det som skapar den unika känslan i plagget. En förmåga som jag både hoppas och tror att jag och mina kollegor på Centigo besitter. Om du istället fastnat mer för detta med skräddarsydd organisation samt styrning och ledning får du gärna kontakta mig, eller varför inte båda?

 

Picture1-8Andreas Cornacchini arbetar som Team Lead på Centigo med fokus på organisationsförändringar. Andreas har omfattande erfarenhet av att stödja organisationer och ledningsgrupper vid organisationsförändringar samt ny styrning och ledning.

Kontakta Andreas Cornacchini

 

Tags: Affärsutveckling Förändringsledning Organisational_Development