Skip to content
Lena Andersson08 maj 20223 min read

Spaningar från Retail Tech Expo 2022

I slutet av april spenderade Centigos retailgäng två dagar på Kistamässan där Retail Tech 2022 tog plats. Förutom att träffa härliga människor som likt vi älskar retail så inspirerades vi även utav en rad olika talare och hade många intressanta diskussioner i vår monter. För er som inte hade möjlighet att vara där, här kommer ett urval utav våra spaningar.

Spaningar

  • Omnichannel/Unified Commerce – För att kunna lyckas både i den digitala och den fysiska kanalen måste varje kanal tillföra kunden något den andra kanalen inte kan, samtidigt som de behöver vara integrerade sömlöst med varandra för göra det enkelt, relevant och smidigt för kunden.

  • Personifiera – Att bibehålla kundnärhet och lyssna på kunden gör att du som företag blir konkurrenskraftig mot stora jättar som Amazon och Alibaba som börjar bli för komplexa för att kunna förstå sig på den lokala kunden.

  • Data – Det går att analysera kunden utifrån många perspektiv och det är viktigt att hitta den rätta balansen. Balansen mellan vad kundanalys och data säger att kunden vill ha och vad företagets värderingar säger att man bör erbjuda. Här måste man bestämma sig och tydligt kunna kommunicera vad man vill stå för. Med andra ord är det viktigt att använda rätt data och använda den smart.

  • Kina – Vi kan lära oss mycket från den kinesiska retailmarknaden men vi bör samtidigt vara medveten om att den kinesiska kunden och den europeiska kunden är olika. I Kina sker hela 90% av alla affärer med slutkund i mobilen, detta kan jämföras med 60% i Sverige. Exempelvis läggs ett stort fokus på video och liveshopping i Kina, något som ännu inte tagit sin fulla kraft i västvärlden.

  • Butiksspaningar – Använd butiken för att marknadsföra nya varumärken och bygga företagets varumärkeskännedom. Där allt från närvaro i stora köpcentrum till närbutiker och mini-me format har stor betydelse. Butikens utmaningar är att få in servicepersonal då service och rådgivning är ett av butikens starkaste existensberättigande men även att använda relevant teknik och utnyttja dess fulla potential. Sömlösa betallösningar är framtiden, här ligger många nya lösningar i startgroparna som till exempel att kunna betala genom QR koder där inga app-nedladdningar behövs.


  • Hållbarhet – För att hållbarhet skall få ett riktigt fäste kan företag inte lämna över ansvaret till kunden. Det kommer att krävas förändringar och initiala uppoffringar från företagen men också lagstiftning från myndigheter. Uppmaning från flera retailers; våga utmana praxis i branschen genom att göra produkt-, material- och förpackningsval som initialt kan betyda att kunden vänder sig till konkurrenter för att sedan vinna tillbaka kunden i det långa loppet. Även många intressanta cirkulära affärsmodeller börjar komma fram som till exempel ökat fokus på att erbjuda reservdelar för att öka livslängden och förenkla återbruk av produkten.


Buzzwords

Här kommer även några av de buzzwords vi plockade med oss hem:

  • Metaverse – En virtuell 3D värld som skapar engagemang och kundlojalitet genom bland annat socialisering, shopping och gaming, en parallell värld till det fysiska.

  • Alt-commerce – Shopping utanför företagets egna kommersiella kanaler, som till exempel på social media plattformar.

  • Q-commerce – Snabba leveranser från shopping till shipping, oftast inom en timme.

  • Phygital – Tar det bästa online, offline

  • C2B – Customer to business. Kunddriven produktutveckling baserat på data.

  • Regenerative Retail – Retailing with a purpose. För en hållbar framtid.

  • Omsorgsförsäljning – Vad du än handlar så får du snabbt förslag på vad som passar till eller vad andra kunder som handlat samma sak gillar.

  • The fight for tech competence – Var finns kompetensen och vad behöver vi göra för att säkerställa den?

Detta var bara några av de spaningar vi tog med oss hem, men det finns så många fler så tveka inte att höra av er om ni vill fortsätta samtalet kring framtidens handel!

avatar

Lena Andersson

RELATERADE ARTIKLAR