Filippa Österlin

Managementkonsult

Student eller nyexad? 3 konsulttips till dig!

2018-feb-22 14:09:14

Nu har fem veckor av introduktionsprogrammet passerat och det första uppdraget som konsult närmar sig med stormsteg. Under dessa veckor har vi fått lära oss alltifrån presentationsteknik till problemlösning för att vara förberedda och införstådda i konsultyrkets olika delar. Trots att några delar har varit repetition, finns det många nya lärdomar att ta med sig som man önskar att man hade övat på redan under studietiden. Därför har vi i detta blogginlägg sammanfattat tre tips till dig som är student eller nyexaminerad för att göra dig lite mer förberedd för konsultvärlden.

1) Lär dig hantera nya situationer och arbeta med nya människor genom att lyssna, vara nyfiken och ha fingertoppskänsla. När man arbetar som konsult möter man många nya människor i olika miljöer och det kan vara bra att redan under studietiden träna på detta genom att försöka variera vilka personer man arbetar med i grupparbeten.

2) Lär dig arbeta effektivt i Powerpoint genom att skapa en känsla för hur olika typer av information kan visualiseras i olika format. Det kan dessutom vara bra att lägga några kortkommandon på minnet!

3) Arbeta med feedback på ett mer strukturerat sätt genom att både ge och ta emot feedback under grupparbeten. Feedback behöver inte alltid fokusera på vad man kan göra bättre utan ibland kan man påminna gruppmedlemmarna om vad de är riktigt bra på! Detta är ett sätt att bättre förstå hur man fungerar i grupp och hur andra uppfattar en som person.

Det här var våra tre tips som vi tycker är extra intressanta att ha i åtanke under studietiden eftersom de kan komma till användning i konsultyrket, men det finns såklart också gott om tid i yrkeslivet att lära sig att bemästra dem...

/Matilda Elfving & Filippa Österlin

Tags: Konsultprogrammet Karriär