Fyra korta frågor med Tobias Bjurhall, konsult med inriktning retail

Tobias Bjurhall, konsult inom retail, svarar på några snabba frågor om vad som inspirerar honom och vad han tror om branschens utveckling.

Vad är det bästa med att jobba inom retailsektorn?

Det beror på att affären dels bygger på produkter som gemene man kan relatera till. Sen är det en bransch som är mycket upp och ner hela tiden vilket ger extrema kickar om än kortvariga sådana. Säga vad man vill om retail och alla dess utmaningar men det är sällan tråkigt

Vilka faktorer tycker du är de viktigaste för att enskilda aktörer ska bli framgångsrika inom Retail?

Rätt sortiment. Andra komponenter är också viktiga men jag ser det mer som verktyg.
Utan rätt sortiment kommer det inte fungera på sikt oavsett hur bra verktyg du har.

Hur ser du på butiksdöden inom Retail?

Något överdriven trots att flera retailers minskar sin fysiska närvaro. Det finns en plats för fysiska butiker även i framtiden, om än inte lika stor. Problemet är att många butiker är för traditionella, tråkiga och kopior av sina konkurrenters butiker. Om man istället vänder på det och använder den fysisk butiken som ett sätt att skapa värde så tror jag definitivt att det finns en plats. Inte bara som marknadsföring och varumärkesbyggare utan även ekonomiskt.

Vilka framgångsfaktorer har du noterat när det gäller att lyckas med förändringar inom Retailbranschen ?

Att inte göra för många förändringar samtidigt. Det känns som att tiden har hunnit ikapp många retailers och helt plötsligt ska allt man tidigare borde gjort göras på en och samma gång. Det blir för stort fokus kring förändringar och för lite fokus kring centrala delar som att köpa och sälja produkter.