Tre tips för att hitta en arbetsgivare som känns RÄTT

Inledning

"Vad vill du arbeta med efter att du har tagit examen?" Det är en fråga som inte alltid är så lätt att besvara. Alla har vi varit där någon gång och många är säkert fortfarande i situationen att den inte vet vad den vill arbeta med. Jag grubblade själv mycket över vad jag ville göra efter examen och i detta inlägg så vill jag dela med mig av mina tips som har hjälpt mig att hitta en arbetsplats som verkligen känns RÄTT och hur du kan röra dig mot den!

Att hitta rätt:

Det är inget nytt att du själv måste avgöra vilken riktning som är rätt för dig. För att hitta rätt är det otroligt viktigt att reflektera över vad som gör en arbetsgivare attraktiv för just dig. Arbetsuppgifterna är en central del av alla arbetsplatser, att reflektera över frågor som vad du har arbetat med tidigare och vilka delar av det arbetet som du trivdes bäst med kan hjälpa dig ta att ta reda på vad du värdesätter hos i arbetsgivare. En alternativ metod för att visualisera arbetsuppgifter som du vill röra dig mot är att tänka dig en person som har ett superhäftigt jobb, vad gör den personen och varför tycker du det är inspirerande?

När du har en idé om en arbetsroll som har väckt ditt intresse så gäller det att validera om din uppfattning stämmer överens med verkligheten. Förhoppningsvis kan du identifiera en person på Linkedin som har den arbetsrollen du är intresserad av. Mitt första och vad jag anser vara mitt absolut bästa tips är att du tar kontakt med den personen. Skicka ett meddelande och be dem berätta lite om vad de gör på deras arbete och hur de kommit dit de är idag. Det ger dig en unik inblick i deras yrkesroll som inte går att läsa sig till på någon hemsida. De allra flesta som jag har kontaktat på detta sätt har varit smickrade och mer än gärna delat med sig av deras historia. Genom att validera om din uppfattning om rollen stämmer överens med en persons verklighet får du möjligheten att avgöra om du är på rätt riktning och en chans att kalibrera om din riktning innan du har lagt för mycket tid och energi på den.

Ett annat sätt att få en inblick i olika arbetsroller kan vara genom att engagera sig i ideellt arbete eller ta ett deltidsjobb som relaterar till ditt nyfunna ämne. Under studietiden finns det gott om ideella engagemang med möjligheter att pröva nya roller utan några större tidigare krav på arbetslivserfarenhet. Ideella engagemang blir således inte bara ett sätt att lära känna nya människor utan även en möjlighet att få pröva arbetsuppgifter i en relativt förlåtande miljö.

Att göra rätt:

När du väl har identifierat en spännande roll så kan det vara lättare att röra sig mot den genom att sätta upp små delmål där varje delmål tar dig en liten bit närmare det stora målet. Genom att sätta små delmål blir resan mot det slutgiltiga målet mer hanterbart och du kommer med större sannolikhet komma i gång. Att sätta upp mål för nog inget nytt koncept för de flesta, men det som jag skulle vilja tipsa om är att våga uttrycka dina mål för vänner och familj. Genom att säga dina mål högt blir dem verkliga och inte bara en tanke i ditt huvud som lätt rinner ut i sanden. Att våga pröva något nytt kan vara väldigt stimulerande men även skrämmande eftersom man inte vill misslyckas med sina nyuppsatta mål. Men effekten av att utrycka dina mål högt är att incitamentet för dig att lyckas ökar. Du har satt press på dig själv vilket i slutändan kommer resultera att du gör en större ansträngning för att nå till målet du har satt upp.

För att hitta en arbetsplats som känns rätt kom ihåg mina tips, fråga om tips, sätt upp små delmål och sätt press på dig själv, det kommer att hjälpa dig i jakten mot en arbetsplats som du arbeta på. Nästa gång du möter frågan "Vad vill du arbeta med efter att du har tagit examen?" då hoppas jag att du känner dig mer redo och att du har satt upp en plan för hur du ska nå dit.