Skip to content
Simon Östman16 jan 20232 min read

Våga ta eget ansvar och ägarskap över dina arbetsuppgifter

Simon Östman går första året på Centigos Konsultprogram och i det här blogginlägget delar han med sig sina tankar om hur du som nyutexaminerad kan ta ägarskap över dina arbetsuppgifter och varför det är så nyttigt.

Att ta ägarskap över dina uppgifter får dig att växa som person

Ansvar är en av Centigos fem strategiska principer, och principen beskriver det faktum att man vill vända upp och ned på traditionella hierarkier, och i stället distribuera ansvaret och besluten längst ut i organisationen. Detta kan kännas lite otäckt, men är också väldigt förtroendeingivande då det medför en ökad känsla av sammanhang där man redan som nybliven konsult känner sig behövd och viktig. Det är självfallet acceptabelt att känna sig förvirrad som ny, och det uppmuntras så klart att söka hjälp och stöd internt inom företaget då man behöver vägledning och tips.

Låt dock inte din grad av erfarenhet hämma din personliga utveckling – tvärt om, låt den sporra dig! Som nyutexaminerad är det lätt att man använder sin avsaknad av erfarenhet som en krycka, där man kanske inte vågar föreslå nytänkande banor framför erfarna kollegor, eller att man kanske litar på att dem kompletterar och fångar eventuella brister i sin leverans. Mitt tips i ett sådant scenario är att trots osäkerheten, försök ta ägarskap över uppgiften i fråga. Hur?

  • Våga dela med dig av dina idéer och föreslå den lösning du tror fungerar bäst
  • Reflektera över dina insatser, hade du känt dig bekväm med att lämna över leveransen direkt till kunden?

 

Genom att ansvara för dina leveranser fullt ut, kommer du belönas med ökat förtroende och en meningsfullhet som är svår att få någon annanstans.

Förtroende är viktigt för att utvecklas och trivas på jobbet

För lite mer än ett år sedan var man i slutetappen av studierna, och började begrunda över arbetslivet och sin kommande arbetsplats, något som inte är helt lätt att ta ett beslut kring. Det jag däremot visste från tidigare erfarenheter, var att jag ville arbeta på ett företag där jag inte känner mig begränsad, och där det fanns ett förtroende för mig och mina kunskaper att hantera mina uppgifter på ett lämpligt sätt . Redan tidigt på Konsultprogrammet ställdes man inför skarpa och lärorika situationer där det här ställdes på prov, och jag har sedan dess alltid upplevt ett starkt förtroende kring mig och mina förmågor, där man har fått möjligheten att representera företaget och arbeta nära spännande kunder.

  • Ansökan till Konsultprogrammet är just nu öppen! Klicka nedan för att läsa mer och skicka in din ansökan.

  • Ansök till Konsultprogrammet med start våren 2024 eller hösten 2024
avatar

Simon Östman

RELATERADE ARTIKLAR