Skip to content
banner-1732847_960_720
Siavash Habibi08 nov 20172 min read

Koppla hållbarhetsstrategin till företagets DNA

Centigo_5 tips for att lyckas med hallbarhetsstrategi-1

Vi vill hjälpa dig som ansvarar för hållbarhetsarbetet i din organisation att få större utväxling på ditt arbete. Därför har vi dragit igång artikelserie, 5 tips för att skapa win-win-win i arbetet med er hållbarhetsstrategi. Läs Tips 1 i serien här.

Tips 2: Utgå från företagets DNA

Många företag har hållbarhetsstrategier som inte har någon koppling till företaget eller produkten. Vissa skänker sporadiskt pengar till UNICEF, Röda Korset eller liknande organisationer. Det är bra, men utan en konceptuell koppling blir genomslaget ofta mycket mindre. Allra helst ska hållbarhetsstrategin ha samklang med företagets ”varför” och ”hur”. Ett engagerande syfte och värdestyrda processer, som stämmer överens med företagets vision och mission gör initiativ mer trovärdiga, både intern och externt.

Hållbarhetsstrategier som

  • bidrar till bättre omständigheter för arbetare i företagets värde- och logistikkedja,
  • optimerar resursanvändning,
  • ger tillbaka till samhällen vars naturresurser de är beroende av, eller
  • använder sig av företagets unika styrkor för att bidra till samhället

lyckas ofta få större kommunikativt genomslag och därmed också positiv ekonomisk påverkan.

Låt mig ge dig ett exempel: På grund av logistiska problem saknar många människor på den afrikanska kontinenten tillgång till livsviktig medicin. Coca-Cola som lyckas få ut sina produkter till världens alla hörn insåg att de kunde göra en insats i att använda deras starka logistikprocesser till att få ut medicin till avlägsna områden.

2010 startade Coca-Cola “Project Last Mile” i samarbete med The Global Fund, Bill & Melinda Gates Foundation och USAID. Genom samarbetet har tillgången till medicin i regionen ökat med över 30%. Projektet levererar nu mediciner till över 5500 kliniker i åtta länder. Flera år efter starten fortsätter Coca-Cola att få publicitet, goodwill och engagerade anställa som ett resultat av initiativet.

Ett annat exempel är Stella Artois som startade kampanjen ”Buy a Lady a Drink” tillsammans med Water.org. Genom att sälja specialdesignade ölglas och skänka intäkterna till ett vattenprojekt lyckades Stella Artois hjälpa 290 000 kvinnor (och deras familjer) med tillgång till rent vatten i fem år.

Annheuser Bosch som äger Stella Artois använder mycket vatten i sin produktion och kan nu även säga att de säkrar vatten till de som behöver det mest. Dessutom kan människor som idag har det kämpigt – och får hjälp av ett företags hållbarhetsinitiativ – bli morgondagens lojala kunder.

För att hållbarhetsinitiativ ska fortleva måste de vara en del av affärsmodellen. Annars är sannolikheten att de lever över tid nära noll. Du kan själv föreställa dig vad som händer när allt utom det som bidrar till affären måste kapas? En fokuserad strategi utifrån företagets DNA som bidrar till samhället ökar förutsättningarna för att maximera möjligheterna med en bra hållbarhetsstrategi.

Därför är mina råd till dig:

  • Gör/uppdatera en väsentlighetsanalys utifrån en intressentanalys för att hitta prioritetsområden
  • Identifiera bolagets specifika styrkor som kan bidra till samhället och skapa projekt därefter
  • Koppla prioriterade hållbarhetsmål till övergripande affärsmål och följ upp

Arbetar du med hållbarhetsfrågor? Är du intresserad av att hålla dig uppdaterad i frågor som rör hållbarhetsstrategi?

Ja, jag vill få nyheter om hållbarhetsstrategi

avatar

Siavash Habibi

Hållbart företagande, strategi & innovation

RELATERADE ARTIKLAR